Sabtu, 22 Mac 2008

Luka, Melecur Terkena Benda Panas (Besi, Air, Minyak)Kisah anak saudara Puan Norazila yang terkena ekzos motor yang panas. Setelah menyapu dengan bancuhan Alpha Lipid, tangan anak saudara beliau tidak melecur dan keesokan harinya tangan yang terkena ekzos tersebut kelihatan seperti biasa.


Puan Norazila sendiri telah mengalami peristiwa yang hampir sama. Ketika beliau mengoreng telur, minyak panas telah termercik banyak ketangan beliau, lalu beliau membancuh Alpha Lipid dan menyapunya ketangan. Kesan positif atas tindakan menyapu Alpha Lipid itu, menyebabkan tangan beliau yang terkena minyak panas tidak melecur atau kemerah-merahan (seperti sediakala) namun tanpa beliau sedari percikan minyak panas tersebut ada yang mengena lengan beliau yang tidak beliau sapukan dengan Alpha Lipid, akibatnya percikan minyak panas tersebut meninggalkan kesan dilengan beliau, sila lihat gambar yang sempat kami ambil.

1 ulasan:

Dr Muhammad Akbar bin Abdullah berkata...

Info yang menarik. Sebaik-baiknya, bahagian kulit yang melepuh itu jangan diusik dan cuba dipecahkan kerana ia boleh menyebabkan keadaan menjadi lebih melarat. Namun sekiranya luka melecur itu tidak berair dan bernanah, kita bolehlah cuba menyapukan cecair daripada pokok lidah buaya untuk mengurangkan radang dan mempercepatkan proses penyembuhan. Pengambilan Vitamin A, C, E dan zink juga sangat digalakkan. Sekiranya bahagian yang melecur itu bernanah, sebaik-baiknya dapatkan pendapat daripada doktor kerana ia mungkin memerlukan bantuan antibiotik.